domingo, 26 de octubre de 2008

6ª Jornada d'Infermeria de l'Hospital de Viladecans

Aquest dissabte 25 d’octubre es va celebrar la 6ª Jornada d’Infermeria de l’Hospital de Viladecans, que va resultar ser molt interessant, i seguides per una gran afluència de públic.

Especialment, va ser interessant la conferència sobre “l’Ètica del cuidar” que va fer la Sra Ester Busquets i Alibes, professora de Bioètica i investigadora de l’Institut Borja de Bioètica

Un dels temes exposats va ser el de la vulnerabilitat del malalt. Sovint, quan un malalt arriba a un centre hospitalari es troba en una situació de gran vulnerabilitat, degut a la fragilitat derivada de la pròpia malaltia, però també degut a la inseguretat i la por pel seu estat de salut, i pel fet de trobar-se en un entorn i amb uns professionals desconeguts, dels quals depèn absolutament.

A partir d’aquesta vulnerabilitat pot passar que hi hagi un abús inconscient, per part dels professionals de la sanitat, en no respectar adequadament la seva intimitat i la seva autonomia. És el que pot passar quan s’entra a l’habitació del malalt sense ni trucar a la porta, o quan se’l destapa sense cap tipus de permís, o simplement quan li apliquem qualsevol cura o tractament sense donar-li cap explicació, per pura rutina tractant-lo com una persona que està plenament a les nostres mans

Tenir en compte la vulnerabilitat del malalt i respectar-lo en la seva autonomia personal i en la seva capacitat de prendre decisions és un dels principis de l’ètica del cuidar que hauríem de tenir en compte. En aquest sentit va ser molt positiva la reflexió que en va fer la Sra. Ester Busquets.

No hay comentarios: