sábado, 5 de septiembre de 2009

Metges i Infermeres ( I )

Aquest mes d’agost ha tornat a sortir la vella polèmica sobre el rol i les competències de les infermeres i dels metges.

Concretament, va ser un article publicat pel Dr. Miquel Bruguera, President del Col·legi de Metges de Barcelona i que va tenir un molt encertada resposta per part de la Mariona Creus i Virgili, Degana del Consell dels Col·legis de Diplomats en Infermeria de Catalunya i Presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona

Un aspecte realment indignant de l’article del Dr. Bruguera és la desconsideració i el menyspreu amb què tracta la professió d’Infermeria. Diu per exemple: “La enfermera tiene la responsabilidad de la curas y tambien la de aplicar los tratamientos prescritos por un médico. Tambien necesita conocimientos de una magnitud muy menor, y por esto los estudios para acceder a una y otra professión son muy diferentes.”

És absurd que pretengui valorar la seva professió, que ningú posa en dubte, a base de rebaixar o denigrar-ne una altra que té unes funcions molt ben definides. Ja ha passat a la història aquella època en què es considerava les infermeres com unes simples ajudants dels metges, que es limitaven a obeir les seves indicacions. Actualment, les infermeres tenim un rol propi dins del qual, i entre altres, una de les nostres funcions és la de col·laborar amb els metges igual com ho fem amb altres professionals de la salut; de la mateixa manera que els metges també tenen entre les seves funcions col·laborar amb les infermeres i altres professionals de la salut. Es tracta de dues professions diferents amb un objectiu i un àmbit d’actuació comú.

L’actitud de l’autor de l’article és tan humiliant que té por que s’incrementin els estudis d’Infermeria, com si això fos una amenaça per a la professió mèdica, fins al punt que insinua que hi pot haver pràctiques d’intrusisme per part de les infermeres. Afortunadament, des de fa uns quants anys o dècades, el rol atribuït a metges i infermeres ha canviat moltíssim, i en positiu. Res ens ha de fer pensar que les coses siguin inamovibles. De la mateixa manera que la reordenació dels estudis universitaris afecta la majoria de carreres, és lògic que també ho faci en la d’infermeria en el sentit d’aprofundir i incrementar el nostre nivell professional.

En continuarem parlant.

No hay comentarios: