sábado, 12 de abril de 2008

El cannabis, una novetat terapèutica?

Aquesta setmana ha sortit com a notícia la descoberta dels efectes positius que té el cannabis per a alleugerir el dolor i reduir els efectes secundaris de tractaments com la quimioteràpia. És curiós que notícies semblants sobre les qualitats del cannabis apareixen de tant en tant com si es tractés d’una raresa o la indústria farmacèutica no s’ho acabés de creure. Dóna la sensació que, donada l’associació del cannabis amb la drogaaddicció o amb móns marginals, no ens prenem seriosament el tema.

De fet, en general, ja hi ha la idea que la funció de la medecina és gairebé exclusivament la de guarir, sense tenir en compte que en moltes ocasions tant important pot ser per al malalt l’alleugeriment del dolor o dels símptomes secundaris al tractaments i, en definitiva, la millora de la seva qualitat de vida. Hom reconeix, també des de l’àmbit acadèmic, que els metges sovint no tenen prou preparació per a afrontar aquests temes.

Tant es així que, moltes vegades, no es dóna al pacient l’opció de prendre tractaments alternatius, com aquest del cannabis, pel simple fet d’haver-hi perjudicis pretesament professionals ignorant a més el principi d’autonomia que té el malalt. Tema important que del qual en podem parlar una altre dia.

No hay comentarios: