sábado, 31 de enero de 2009

Les voluntats anticipades

Dimecres, dia 4 de febrer, es farà el segon Seminari de formació en ètica organitzat pel Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona. Es parlarà sobre “El dret a decidir al final de la vida. Les voluntats anticipades”.

S’admet que les voluntats anticipades és un document pel qual una persona major d’edat amb capacitat suficient i de manera lliure dóna les instruccions precises, adreçades als professionals de la salut, que caldria tenir en compte quan es trobi en una situació en què les circumstàncies no li permetin d’expressar personalment la seva voluntat sobre el tractament mèdic que vol rebre..

Per tant, pot ser una eina molt eficaç i interessant de cara a evitar que a una persona se li apliquin tractaments fútils, que el malalt pot considerar innecessaris, o excessivament intervencionistes. Però difícilment la gent en farà ús si en desconeix la seva existència i la seva aplicació. Seria molt important, doncs, que les administracions a través del Departament de Salut i de les Àrees Bàsiques donessin més informació i es fomentés la possibilitat que tenim tots els ciutadans de fer unes voluntats anticipades.
D’una banda es tracta d’un dret que tenim els ciutadans, però de l’altra, també contribuiria a què els centres hospitalaris practiquessin unes atencions més humanes i a vegades menys tecnificades i paternalistes

1 comentario:

Anónimo dijo...

Benvolgua Mercè:
Estic totalment d'acord amb els teus escrits.
El el tema de L'Eluana, crec que es podria encetar una discussió envers:

Si la creença està per sobre de les llibertats?.

Si un estat modern (Cristià Democrata com es Itàlia) malgrat la seva creença no es deu a tots els membres de l'estat inclús els que no l'han votat i no son creietns?
Si es pot imposar una creença amb una llei i si això és ètic?
Be ja tenim feina.
Un petó
Carme