sábado, 19 de abril de 2008

El lideratge d'infermeria

Un tema recorrent en el camp de la infermeria és el de la relació, sovint contraposada, entre els professionals d’infermeria i els gestors o administradors de centres hospitalaris. Un tema que apareixia, per exemple, en el Butlletí Informatiu del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona corresponent al mes de març.

Tothom constata que els interessos i les necessitats dels gestors són diferents pel que fa als objectius, de manera que sovint pot haver-hi tensions en la mesura en què els professionals d’infermeria poden considerar que els estan dificultant l’exercici la seva tasca amb la professionalitat que voldrien.

Aquesta disparitat d’objectius la trobaríem també en moltes altres professions, perquè sempre hi ha l’interès d’uns professionals per fer la seva feina amb el màxim de rigor que no quadra amb l’interès dels qui tenen la responsabilitat de fer viable, sobretot econòmicament, el servei.

Són, doncs, dos enfocs que poden semblar contradictoris, però, que de tota manera es necessiten l’un a l’altre. Per tant, entendríem l’existència d’aquestes tensions i la necessitat d’arribar a consensos i acords entre els dos col·lectius per tal de fer compatible la viabilitat del servei amb un màxim de rigor professional.

Ara bé el que no sembla tan normal és que, sovint, les Direccions d’Infermeria i els comandaments intermitjos actuïn molt més com a representants del col·lectiu gestor que del propi col·lectiu d’infermeria. Es a dir que hi ha comandaments d’infermeria que, en lloc de defensar davant dels gestors les necessitats de recursos humans i materials, per tal que les infermeres puguin desenvolupar el seu rol propi, actuen com a representants dels gestors posant als professionals d’infermeria tots el condicionats o limitacions a conveniència o d’acord amb els criteris de la gestió econòmica.
La infermeria necessitaria unes Direccions i uns comandaments intermitjos que realment exercissin una funció de lideratge del col·lectiu d’infermeria per tal de defensar que es pugui desenvolupar adequadament la pròpia disciplina d’infermeria. I a tot cas negociar i pressionar als gestors per que prenguin consciència i assumeixin en la mesura que sigui possible, el punt de vista professional

No hay comentarios: